Arrangementer 2023
***********
Vi vil så gerne ses lidt mere
– nye aktiviteter er kommet på kalenderen i 2023
***********
Søndag 14. maj – Udflugt til Filmstationen i Værløse
Kunst skal ses i virkeligheden og på MORS DAG kørte 39 deltagere på udflugt i private biler til et vellykket værkstedsbesøg på den tidligere Værløse Flyvestation – nu kaldet FILMSTATIONEN. Her var mulighed for at gå rundt og se de enkelte kunstneres værksteder og høre om ideerne bag.
Der var mange forskellige kunstarter, bl.a. maleri på finér, træarbejde, tekstil- og installationskunst hos Gitte Svendsen, samt Tina Menores farverige papmarché, som tidligere har været udstillet hos Lyngby Kunstforening i Cobra-rummet.
I pausen i Flyverkantinen kom Åse Højer og fortalte om Filmstationen, og vi fik set lidt mere af stedet – bl.a. Louise Nissens Kostumeudlejning. Vi rundede af med at deltage i fernisering på fællesudstillingen Canteen #29 – sammen med mange andre besøgende.
– En indholdsrig tur på en solskinssøndag, hvor det var muligt at tage familie og venner med, og deles om interessen for samtidskunsten.
– Det fungerede fint at køre i private biler, selvom GPS’erne havde lidt svært ved at vise den nemmeste vej til Filmtorvet – Alle nåede frem, så det kan vi godt finde på at gentage til andre besøg i Hovedstadsområdet.
TAK til turleder Karen Serena og Anders Jensen
***********
13. april 2023 – Udflugt for medlemmer:
Lyngby Kunstforening var på caféudflugt og omvisning på Øregaard Museum i Hellerup.
En svensk kunstnergruppe – Halmstadgruppen – udviklede skandinavisk surrealisme gennem et 50 år langt samarbejde fra 1929-1979, og havde nære forbindelser til både Danmark og Paris. Medlemmerne rejste ud og hjem i begyndelsen af 1900-årene, uddannede sig, nogle bl.a. hos Fernand Legér, hvor danske Franciska Clausen også studerede.
De seks kunstnere fra den svenske by Halmstad i Sydsverige: Sven Jonson (1902-1981), Waldemar Lorentzon (1899-1984), Stellan Mörner (1896-1979), brødrene Axel Olson (1899-1986) og Erik Olson (1901-1986) samt Esaias Thorén (1901-1981) udstillede samme sted i 1929 og dannede derpå fællesskabet med første udstilling under navnet Halmstadgruppen i 1930.
Siden fulgte tætte kontakter til danske surrealister som Vilhelm Bjerke-Petersen, Vilhelm Freddie, m.fl. Kunstneren Erik Olson fik stor indflydelse på dansk-svenske surrealister, bl.a. Håkan Nyström fra udstillingen Den Vågne Drøm, som blev Lyngby Kunstforenings sidste store Vinterudstilling på Sophienholm i 2020.
Halmstadgruppen kan opleves på Øregaard Museum frem til 28. maj 2023
– og er ellers at finde på Mjelby Museum i Sverige.
Et vellykket arrangement med hyggeligt samvær i cafeen og en virkelig inspirerende rundviser.
Tak til Øregaard Café og Museum. Turen var arrangeret af Ole Westergaard.
Arrangementer 2022
Offentlig paneldebat:
Kunst – Udstillinger – Formidling – Nu og i fremtiden
Er der plads til både kunstmuseer, kunsthaller, kunstgallerier og kunstforeninger?
17. november kl. 19:30 på Kulturstedet Lindegården, Kgs Lyngby
Programmet tiltrak op mod 90 interesserede tilhørere, som kunne lytte til og debattere med panelets medvirkende: Bo Bjerggaard, galleriejer, – Nils Bjervig, Birkerød Kunstforening, – Jonna Pedersen, billedkunstner, Inge Schjødt, kunstformidler (afbud pga corona), Barbara Læssøe Stephensen, chef for Sophienholm og Casper Strunge, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lyngby Taarbæk Kommune
Gratis adgang – tilmelding var nødvendig af hensyn til opstillingen i salen.
Arrangeret af rasmus.wiuff@gmail.com
∗
Jubilæumsmiddag på Frederiksdal Sinatur Hotel
Fredag d. 4. november 2022 mødtes Lyngby Kunstforenings medlemmer samt enkelte inviterede gæster til en hyggelig middag i Frederiksdal – i alt lidt over 100 deltagere.
Festtaler ved Lis Langvad, John Wichmann og Rolf Aagaard-Svendsen afløstes af musikindslag – som blev til fornøjelig fællessang. En enkelt munter konkurrence på kunstviden blev det også afviklet under grublen og moro.
Festen var arrangeret af Tove Løvsgren, Rasmus Wiuff og Kaj Otto Thomassen, som sponsorerede gevinster.
∗
25. – 26. august 2022 Kunstrejse: Fyn er fin.
Turen blev afviklet i højt sommervejr i en af Vikingbussers meget komfortable busser. Afgang fra Lyngby kl. 7 med servering af kaffe og croissanter undervejs.
CLAY Keramikmuseum – Første stop var Middelfart. CLAY er Nordens største specialmuseum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design og rummer skiftende udstillinger af keramisk kunst samt den historiske Royal Copenhagen Samling, som er en donation på 55.000 forskellige porcelæns-, fajance- og stentøjsgenstande fra Den Kongelige Porcelænsfabrik, Bing & Grøndahl og Aluminia. Heraf er ca. 1.000 genstande udstillet i ”Skatkammeret”.
Der var arrangeret guidet rundvisning i Willumsen, Gauguin og Liljas særudstilling ”Mellem myte og virkelighed”. Besøget sluttede med en frokostsandwich i den skønne museumscafé.
Galleri Galschiøt Et meget spektakulært kunstværksted, hvor en af kunstnerne, Niaz Bayati, medrivende og engageret fortalte om processen og tilblivelsen af de mange bronzeskulpturer, som rækker ud i alle afkroge af verden, fra Mexico til Kina og fra Europa til Kenya. På værkstedet modellerer Jens Galschiøt sine værker sammen med sine mange medarbejdere: fra de mindste smykker og op til 8 meter høje monumenter, der bliver støbt på stedets eget bronzestøberi. Et af kunstværkerne er den berømte ”Skamstøtte”, som bl.a. har været opstillet i Hongkong som protest mod Kinas overtrædelse af menneskerettighederne. En anden er den berømte betonskulptur ”Min indre svinehund”, som gør opmærksom på europæernes mishandling af etniske minoriteter. Under stor begejstring blev både parken og gallerierne studeret sammen med butikken med skulpturer og smykker.
Hotel Comwell H.C. Andersen, Odense Efter en kort køretur ankom vi til Hotel Comwell, hvor vi overnattede.
Om aftenen nød vi en 3-retters menu med efterfølgende socialt samvær.
H.C. Andersens Hus, Odense
Efter et meget velforsynet morgenmåltid gik vi samlet den korte strækning ad brostensbelagte gader til H.C. Andersens Hus. Det nye hus er et ambitiøst museumsbyggeri, tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma. Fantasi, nysgerrighed og forundring er i centrum. Her præsenteres et univers af fortællinger, arkitektur og fortolkninger af H.C. Andersen og hans værker. Vi fik alle udleveret hovedtelefoner og kunne selv gå rundt på museet og automatisk få historier og fortællinger læst op om de scenarier, vi passerede. Du går din egen vej og danner dig din egen mening. Sidst, men ikke mindst, kommer du til det lille, gule hjørnehus, H.C. Andersens fødehjem, som dog var uden inventar.
Vort besøg i Odense faldt tilfældigt sammen med ”H.C. Andersen Festival” med tilhørende aktiviteter i hele byen. På det lille torv ved restaurant Grønttorvet var nogle af os heldige at overvære det dansk-tjekkiske dukketeater ”Svanen”s opførelse af ”Kejserens nye klæder”. En rigtig sjov ekstraoplevelse.
Faaborg Museum På Faaborg Museum fik vi introduktion til museets malerier, skulpturer, arkitekturen og møbelkunsten i de smukke bygninger med mosaikgulve, skønne farver, søjler og et mylder af gange og rum.
Vi så og hørte om museets permanente maleriudstilling og Kaare Klints ”Faaborgstol” samt særudstillingen af Harald Giersings smukke malerier.
Endvidere så vi de værker, som ”Kunstnerkolonien på Sydfyn” havde frembragt, kendt fra DR’s aktuelle tv-udsendelse. Vi var tilbage i Lyngby kl. 19.30. Fra kunstforeningens bestyrelse takker vi for godt selskab på denne solbeskinnede sensommertur til Fyn. /AJ
11. juni 2022: Sommerudflugt til Nordvästra Skåne.
30. marts 2022: Foredrag om færøsk kunst i Fennebergsalen på Lyngby Stadsbibliotek.
Lyngby Kunstforening og Foreningen NORDEN inviterede til foredrag om færøsk kunst. Foredragsholderen var kunsthistoriker Nils Ohrt, som indtil august 2019 var direktør for Færøernes Kunstmuseum i Tórshavn. I sit foredrag fortalte Nils Ohrt om de nationale motiver i færøsk kunst, især om den finurlige popkunstner, Edward Fuglø.
Arrangementer 2021
4. november: RUNDVISNING I ORDRUPGAARDS NYE TILBYGNING
27. – 30. august: KUNSTREJSE TIL BORNHOLM
På årets kunstrejse til Bornholm, 27.-30. august, besøgte vi Hjorths Keramikfabrik, Svenskehusene og Karnaphuset i Rønne. Oluf Høst Museet, Bornholms Kunstmuseum og Gudhjem Museum i gudhjem. Svanekegaarden i Svaneke. Hammershus Besøgscenter ved Allinge. Bornholms Center fir Kunsthåndværk i Hasle. Østerlars Kirke og billedkunstneren Trine Conradsen i Østermarie. vi overnattede på Danhostel Sandvig.
Turledere: Kirsten Knudsen og Lis Langvad.
Arrangementer 2020
Alle forårets arrangementer samt sommerrejsen til Bornholm blev aflyst pg.a. Corona-pandemi.
18. august 2020: Kunstudlodning i Staldloftet over Cobra-rummet
20.oktober 2020: Foredrag om maleren l.A. Ring af Henrik Wivel
24. oktober 2020, Kunstudflugt, på Nørrebro, ”Open Air Gavl Galleri”
29. oktober 2020, film af Torben Glarbo om Else Marie Bukdahl; samtale mellem publikum, filminstruktøren og den tidligere rektor for Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. En velbesøgt aften i Fennebergsalen.
Arrangementer 2019
13. februar : Artist talk med Natalie Megard
7. marts: Medlemsforedrag med Kunstkritiker Torben Weirup
13.april : Artist talk med Lone Plaetner og Elisabeth Ryde
15. juni: heldags sommerudflugt til Lund og Landskrona
20.8.-23.8.: Kunstrejse til Hamburg
24.8: Artist Talk med Eva ôhrling i Portnerboligen
21.9.: Artist talk med Gay Christensen i Portnerboligen
5.10: Rundvisning på Frederiksborg slot og kaffe i Havehuset.
2018
17. januar 2018: artist talk med maleren Jesper Palm.
1. marts 2018: Kunstforedrag “Nyere Grønlandsk Kunst” af mag art. Annemarie Gedde-Olsen.
Se mere i medlemsblad 1/2018
17. marts 2018: artist talk med maleren Jacob Hoff
9. juni 2018: Sommerudflugt til Stevns
29.8.-1.9.: Kunstrejse til Stockholm. Se medlemsblad 1-2019
6. oktober 2018: Udflugt til Museet ved Psykiatrisk center ved Sct. Hans Hospital, Roskilde.
2017
Se mere under “Medlemsblad”. 1/2017
21. januar 2017 – Artist Talk i Foreningen med udstillende kunstner Ebbe Laurs Sørensen.
torsdag 2. marts 2017 – Medlemsmiddag på Lindegården og musikalsk billedforedrag om malerinden Emilie Demant Hatt af tidligere højskolelærer Dorte Smedegaard.
21. april 2017 Artist Talk i foreningen med den udstillende kunstner Alba Enstrøm.
23. maj 2017 Artist Talk med den udstillende kunstner Linda Weiss Drescher.
lørdag 10. juni 2017 SOMMERUDFLUGT TIL ODSHERRED. Se mere i Medlemsblad 2/2017
KUNSTREJSER OG UDFLUGTER
15. JUNI 2019
Årets sommerudflugt gik til Landskrona og Lund – sådan præsenteredes den i programmet:
Turen går med Valby Busser over Øresundsbroen og videre nordpå med stop i Jakriborg, en ny by, der er opført efter hansestæderne, et meget omstridt eksempel på stilefterligning i moderne arkitektur.
Vi ankommer til Landskrona Kunsthall, hvor norske Bård Breiviks (1948-2016) værker er udstillet. Han er inspireret af lokale traditioner, feticher og lokale materialer. Han betegnes som ’En lokal kunstner med verden som arbejdsfelt’. Selve museet og den omkringliggende park er også et besøg værd.
Vi spiser på ’Ida by the Seas’, en fiskerestaurant, som byder på en lunch med suppe og fiskeret, afsluttet af kaffe med noget sødt til.
Vi ankommer til Lund, hvor der er to museer at besøge: ’Skissen’, hvor arkitekten Lebbeus Woods udstiller – og Lunds Kunsthall, hvor Nina Roos’ udstilling ’betraktar det återhållnas vikter åben’. Museerne ligger tæt på hinanden og på bymidten, så hvis nogen allerede har set ’Skissen’, kan man bruge tiden til et besøg i domkirken eller andet. – I øvrig skal vi nok regne med, at byen står på den anden ende, da det er studenternes translokationsdag.
Der deltog ialt 50 personer.
Turledere: Rasmus Wiuff (2294 8224) og Kirsten Knudsen (2620 1865)
Lyngby Kunstforenings Kunstrejse til Hamborg 20. – 23. august 2019
Turen startede 20 august kl 9. fra Lyngby Station i en pæn bus fra Herfølge Turistfart. Turleder Karin Sandvad underholdt og afkortede tiden med saglige informationer og vitser i bussen ned over Sjælland og Lolland indtil vi nåede færgen Rødby-Puttgarden. I Neumünster indtog vi en herlig, god tysk frokost og frisk øl i Restaurant Blechnapf.
Vi ankom kl 16 til hotellet i Hamborg, det trestjernede Hotel Relaxa Bellevue, beliggende, ganske tæt ved floden Alster Her fik vi lækker aftensmad i hotellets hyggelige kælderrestaurant ”Alster Charme”. Vi var glade, nød mad og vin, som fik os til at snakke.
Efter en delikat morgenmad 21 august samledes vi i hotellets foyer for at spadsere til Hamburger Kunsthalle-Gallerie der Gegenwart, hvor vi så udstillingen ”Wieder und Wieder”, en udstilling med samtidskunst med navne som Baselitz, Hockney, Sigmar Polke. Hamburger Kunsthalle fejrede 150 års jubilæum. Derefter var der tid på egen hånd. I Alster Pavillon ud mod Alsteren fik flere af os en udmærket frokost med skøn udsigt over det levende og sprudlende turistmillieu, – man kunne definere som levende samtidskunst.
Sent på eftermiddagen var vi på Havnerundfart fra St. Pauli Landungsbrücken. Hamborg er den 2´største havneby, efter Rotterdam. Fra havnen så vi St. Michaelis kirken ”Michel”, den smukkeste barok kirke i det nordlige Tyskland. Et nyere imponerende ”landmark” er Elbphilarmonie ”Elphi”, der kunne opfattes, som ”et skib, der var klar til at sejle”. Det blev også muligt at se meget store skibe fik lastet store containere med kraner, der kørte helt automatisk og uafhængige af hinanden. Guiderne var spirituelle og dagen var fyldt med mange, skønne oplevelser i kunsten og havnen. Deltagere var mættede med oplevelser.
Den 22 august var delt i arkitektur og kunst. Der blev lagt ud med guidet tur på engelsk i det nye koncerthus, ”Elphi”, som vi havde set dagen før fra havnen. Der er 2 store koncertsale, men de var desværre ikke visible. Men fra den indsænkede gangbro mellem flotte glasvægge og glasfacader var der en fortryllende udsigt over by og havn.
Eftermiddagen bragte os til Jenisch Park. Vi gik gennem parken til Ernst Barlach Haus. Museet var en lille moderne bygning, der lå midt i den smukke Jenisch Park. Vi blev delt i 2 grupper med hver sin rundvisnings guide på engelsk. Der var 70 værker af en tysk abstrakt maler Norbert Prangenberg, i anledning af hans 70 års fødselsdag. Der blev også tid til at fordybe sig i museets samlinger. Nogle fra gruppen gik, andre blev af bussen kørt til Elbchaussee.
Dagen blev festligt rundet af med middag i en flodbåd, der var indrettet som maritim, folkelig fiskerestaurant. Vi havde det hyggeligt og stemningen var høj. Der blev holdt tale af rejseleder Lis Langvad, som i skønne ord priste den anden rejseleder Karin Sandvad for hendes store indsats med at tage på studierejse, evaluere og koncentrere sig om muligheder for kunst, arkitektur og oplevelser for Lyngby Kunstforenings Kunstrejse.
Den 23. august var check-ud og afrejse fra hotellet. Vores bus kørte os til Lübeck, hvor vi så Günter Grass Haus med store og væsentlige dele af hans kunst. Nogle af os så Buddenbrook-Haus, også interessant. Der var også tid til at hente Marcipan og lækkerier.
Vi havde en fin sluttur med færge og bus. Det var tid til at sjæle over de mange oplevelser. Turledelsen Lis Langvad og Karin Sandvad, var lige det, vi alle fandt i top. Karin specielt er leder med stor viden, promotion og nærvær. Sproget er veltrimmet dansk med et indhold, der vækker stor interesse hos deltagerne, der hermed takker for en storartet kunstrejse til Hamborg.
Jørgen Bagger og Hans Ulrik Paulsen
2018
Stockholm 29. august -1. september
Rejsen gik med tog til Stockholm, som har mange fine kunstsamlinger – også på tunnelbanestationerne. Vi boede midt i byen på Hotel Tegnerlunden ikke langt fra Sven-HarrysKonstmuseum, som bl.a. har en spændende skulpturudstilling på taget. Med havnebussen tog vi til Liljevalchs Konsthall på Djurgården, hvor den populære svenske akvarelmaler, Lars Lerin, havde soloudstilling. Utroligt, som han behersker akvarelkunsten, fra de fineste detaljer til de helt store skyformationer. Helt fortjent, at der var mange besøgende.
Ikke langt herfra ligger prins Eugens bolig, Valdemarsudde, hvor der er en fin samling af hans egne malerier og andre klassikere. På tredjedagen sejlede vi gennem den smukke skærgård (arkipelag) til Artipelag Konstmuseum, Stockholms svar på Louisiana. Her var en anderledes og spændende særudstilling om Bloomsbury-bevægelsen. Vi var naturligvis også på det fantastiske Moderna Museet, ligesom vi havde tid til at besøge steder efter eget valg.
Der var også god tid til mad og drikke – i fællesskab og i mindre grupper. En stor tak til Monica Munch for en fantastisk tur. Der var sørget for os, lige fra vi steg på toget i København, til vi var hjemme igen.
– Rasmus Wiuff
2017
Kassel og Documenta 14 fra 22.-25. august
Marta Minujín – (geb. 1941, Buenos Aires)
The Parthenon of Books (2017)
Stahl, Bücher, Kunststofffolie – 19,5 × 29,5 × 65,5 m
Udstillingens omdrejningspunkt var Athen og ideerne derfra. Midt i byen var Parthenon genopført i fuld størrelse, ikke i marmor, men med bøger! Og hvilke bøger! Udelukkende bøger, som har været eller er forbudt. Netop på denne centrale plads i Kassel afbrændte nazisterne i 1933 bøger, de ikke kunne lide. Parthenons bøger var pakket ind i plastik og sat på højkant, så man kunne læse forfatternavne og titler. Tæt på et meget tankevækkende kunstværk – på afstand et helt fantastisk smukt værk at se på, glimtende som sølv i solen. Parthenon var hele turen værd. Tak til den argentinske kunstner, Marta Minujín.
Over for Parthenon lå Fridericianum, en af Documentas primære udstillingsbygninger. Her var udelukkende udstillet værker fra Athens museum for moderne kunst, EMST. Mange værker både her og andre steder i byen havde relation til flygtninge. Fridericianum var i år af Banu Cennetoglu omdøbt til ”Being safe is scary”. Mon dog? Hver dag kl. 10 begyndte der at vælte røg ud af toppen på Fridericianums Zwehrenturm, en meget synlig og scary installation af Daniel
Overalt i det centrale Kassel var der Documenta14, ude og inde. Documenta Halle er den eneste udstillingsbygning opført direkte til brug for Documenta. Det er forbundet med stor prestige at udstille her. Især ét kunstværk begejstrede os alle: en lang vævet frise, som beskrev samernes historie, udført af svensk-samiske Britta Marakatt-Labba.
Vi var to hele dage i Kassel, og vi nåede at se utrolig meget. Og for ikke at køre helt træt i kunstneriske indtryk havde turlederne indlagt to forfriskninger: en dejlig sejltur på Fulda og en udflugt til Kassels UNESCO-verdensarv: den spektakulære vandkunst i Bergpark Wilhelmshöhe.
Vi boede på City Hotel Kassel med ”Restaurant Himmelstürmer”, opkaldt efter et af de mest ikoniske Documenta-værker, Jonathan Borofskys ”Man walking to the sky”, som stammer fra Documenta 9 i 1992.
En stor tak til alle de søde og rare turdeltagere, som tog så pænt imod en ’nybegynder’. Det er ikke sidste gang, jeg tager på kunstrejse med Lyngby Kunstforening. Og en særlig stor tak til Monica og Lis, som med humør og myndighed gjorde turen meget vellykket.
Rasmus Wiuff
2016
Bremen – Kunstrejse
Fire dage med solskin og 30o. Dejligt, at bussen havde aircondition. Svenne, vores buschauffør, sørgede for kaffe og forfriskninger, og Monica gav os informationer om rejsen undervejs.
Første stop var Nolde-museet i Seebüll, hvor Noldes farver og dramatiske kompositioner, men også de sarte blomstermalerier fascinerede os.
I Bremen boede vi på et 4-stjernet hotel i den gamle bydel, tæt på markedspladsen og rådhuset fra 1405, som i det 17. århundrede fik en ny facade i Weserrenæssance-stil. Det er et af de smukkeste tyske rådhuse og hører til UNESCO’s verdensarv. Tæt ved står dels den store Roland-statue fra 1404 – Bremens ”frihedsstatue”, et symbol på frihed og retfærdighed, dels domkirken St. Petri med de to kirkespir på 98 meter. Her fandt vi biskop Ansgars gravsten tæt ved højalteret.
Ved siden af domkirken stod Gerhard Marcks bronzestatue af stadsmusikanterne: æslet, hunden, katten og hanen. Enhver, der tager fat i æslets ben, kan være heldig at få et ønske opfyldt. Det prøvede vi naturligvis – og nu må vi se, om det passer.
I strålende solskin guidede Monica os om fredagen over markedspladen og Böttcherstrasse – med klokkespillet lavet af 30 Meissnerporcelænsklokker – og videre til Paula Modersohn-Becker og Roselius museet, det første museum tilegnet en malerinde. Et godt gensyn med hendes billeder og overraskende træskulpturer af Laura Eckert. Om eftermiddagen besøgte vi kunstnerlandsbyen Worpswede. Her boede kendte malere og digtere, bl.a. Rainer Maria Rilke, Heinrich Vogeler, der ejede huset Barkenhof, og for en tid Paula Modersohn-Becker sammen med sin mand. Rige af indtryk sluttede vi denne dejlige dag.
Om lørdagen besøgte vi bl.a. Bibelgarten på vej til Kunsthalle Bremen. Overraskende var det, at omkring 120 planter og blomster er nævnt i Bibelen, og mange af dem vokser i denne stille have. Kunsthalle har en imponerende samling kunstværker fra de sidste 600 år. Her er franske kunstnere fra 18.-20. århundrede samt tyske malere og billedhuggere fra samme periode. Efter et par timer var vi mætte af indtryk og klar til at nyde solskinnet og smage Bremens berømte kaffe eller en kold øl. Aftenens højdepunkt var en koncert med Bremens Kaffeehaus-Orchester i Den Japanske Have. En mere festlig afslutning kunne Lis og Monica ikke have valgt.
Om søndagen sagde vi farvel til Bremen, på vejen fik vi et indtryk af den enorme internationale kunstudstilling NordArt 2016 i Kunstwerk Carlshütte nær Rendsburg.
Trætte og mætte af vidunderlige indtryk vendte vi i god behold tilbage til Lyngby.
En stor tak til Monica og Lis, der med højt humør og entusiasme gjorde turen så vellykket.
– Beate Richter (let forkortet af red.)
2015
KUNSTREJSE 18.-22. august Årets kunstrejse gik til Oslo
– nej den vuggede derop og gled nogle eventyrlige dage senere tilbage i majestætisk glideflugt.
Vi var tredive som stod lidt forblæste ved terminalen tirsdag den 18. – enkelte med stjålne punge og forglemte rygsække, og det var kun de første af en del praktiske småvanskeligheder, som dog alle ganske svandt til intet i mødet med den tropiske varme, det glitrende vand, den gamle Kristiania-idyl og den frække nye arkitektur, som Oslo bød på. Og så KUNSTEN!!!
Vores rejseledere Monica og Lis havde gjort et utrolig grundigt forarbejde. Det blev vi klar over allerede på båden tirsdag aften, hvor Monica fortalte om geografiske og historiske aspekter af indsejlingen til Oslo, før hun gik over til en detaljeret redegørelse for de museumsbesøg, som var planlagt – og transportmulighederne imellem dem. Selv gå-afstandene var efterprøvet, så vi kunne vide præcist, hvor mange minutter der var mellem punkterne.
– Særlig disciplinerede var vi nu ikke, så lidt måtte vores guider vente på os hvert sted, men det gjorde de så! Og hvilke guider! Alle unge smukke og meget vidende kvinder, som var begejstrede for den kunst de viste og forklarede os.
På Munch-museet var der MUNCH og VAN GOGH – paralleller og forskelle – en øjenåbnende kombination! Vi læste plancher og smilede overbærende ad de kunstkritikere i 1880’erne, der ikke havde forstået storheden i geniernes værker. Senere på dagen var vi selv lidt spørgende over for den nyere kunst – vi stod ansigt til ansigt med ”arte povera” – repræsenteret af Pistoletto, Daniel Judd og Sol de Witt på det smukke gamle Museum for Samtidskunst, som lå i den gamle bydel – lige om hjørnet fra gamle Logen, hvor der var ”vill jubel”-koncert samme aften. Et festfyrværkeri af glade musikere, som gavmildt delte deres glæde med os – i mange varme timer. Nogle af os var sultne bagefter og nød den tropiske aften med udendørs fiskesuppe på Grand Café, hvor der er Ibsen-citater i fortovet – de fortsætter hele vejen op ad Karl-Johan til slottet og hen ad Henrik Ibsens gade til museet for den store dramatiker.
Et Oslo pass er en nyttig ting; man kan hoppe ind og ud af trikken og busserne, når benene er trætte– og når man så skal længere væk end dér hvor det gælder, nemlig ud til Høviksodden for at se Henie-Onstad museet og Pop Art, så går der da bare en GRATIS BUSS – og vores glimrende turleder vidste naturligvis præcis, hvornår den gik. Museet var lyst og luftigt, og udenfor badede nordmænd, kvinder og børn lige midt i den store skulpturpark.
Efter en luksuriøs frokost havde vi endnu et stort og meget nyt museum til gode: Astrup-Fearnley-museet på Akershus Brygge, tegnet af Renzo Piano. En måge lignede det. Her var der igen en ung klog kvinde, som viste rundt – Damien Hirst med korsfæstede fårekroppe og Anselm Kiefer med en bogreol i bly, som ramte nogen af os lige midt hjertet. Havde man ikke allerede besteget operaen en tidlig morgen, kunne man gøre det den sidste aften, mens himlen blev rødere og rødere…
Oslo har også en kunstforening: den skriver Helle om: Vi var en flok, der besøgte Kunstforeningen, der holdt til i en gammel smuk 1700-talsbygning, som kommunen havde købt, og hvor de havde skiftende udstillinger, i øjeblikket med en japansk installationskunstnerpige. Jeg må tilstå, at jeg ikke forstod ret meget af, hvad det gik ud på. Der var to rum, og på de hvide vægge opkastedes levende billeder af unge mennesker i hvide dragter, i færd med at iføre sig nogle mærkelige mørke skumgummitingester. En af dem så man live på gulvet.
– Jeg ved ikke, om man skulle være japaner for at forstå det men det er da interessant, at man prøver at vise noget ultramoderne i så gammel en bygning.
En stor tak til Lis og Tove og den altid smittende, veloplagte Monica for en mageløs tur.
– Anne Kristensen og Helle Thorborg
Kulturtræf mellem kunst og videnskab på Panum instituttet
Lørdag den 8. 10. 2016 mødtes 35 medlemmer i den store foredragssal på Panum Institutttet på Nørrebro.
Panum er et gigantisk stort sundhedsvidenskabeligt institut med mange gange og etager. Bygningskomplekset blev opført i 1971-86 af artikterne Eva og Nils Koppel,Gert Edstrand og Poul Erik Thyrring. De grønne atriumgårde er udført af landskabsarkitekterne Eidth og Ole Nørgård. 28 kunstnere fik dengang udsmykningsopgaven bl.a grupperne Eks-skolen med bl.a. Bjørn Nørgård og de unge vilde med bla. Kenneth Nielsen og Claus Carstensen.
Vi fik først et langt lysbilledforedrag af emeritus dr. Odont Erik Friis-Hasche om universitetets videnskabelige udvikling vævet sammen med forskellige kunstneriske udsmykninger inden for og uden for instituttet.
Der var mange smukke installationer, malerier og skulpturer. Så mange at det var svært at nå omkring alt. Også pga af de lange afstande. Desværre blev noget af kunsten vanskelig tilgængelig, fordi der var skabe, reoler og andet inventar sat op foran.
Man følte sig ganske som inde i en meget kringlet labyrint. Et større åbent område var en plads med spændende mytiske søjlefigurer i keramik udført af Bjørn Nørgård. Desværre var der en dårlig belysning.
I kælderens irgange og siderum var der lette og lyse ormanerede freskoudsmykninger af Poul Gernes og hans hustru. Det blev alt ialt en spændende eftermiddag.
Monica Munch
2016
Lørdag 28.5. – Bustur til kunstmuseet Fuglsang og Richard Winthers hus på Lolland.
Turarrangører: Karin Sandvad og Kirsten Knudsen
Onsdag 16. marts 2016: Besøg i Folketinget 32 veloplagte medlemmer havde en skøn omvisning i folketinget. Vi spiste et kulinarisk aftensmåltid med forskellige små anretninger fra Meyers køkken og en veloplagt ansat fortalte derefter om kunsten på væggene.
2010-2015
2015
DEN LILLE HAVMAND I KØGE 18 medlemmer mødtes på Køge station . Heldigvis skinnede solen på denne lørdag den 3.oktober. Så vi havde en behagelig spadseretur gennem Køges idylliske gader og gårde. Vi så forskellige skulpturer ude i det fri. Den umagelige stol smukt placeret ved broen over Køge Å. Skulpturen ”Big Bang” ad Fleming Chr. Sørensen bagved Køges ældste hus fra 1527. Midt på torvet stod Bissens statue af kong Frederik 7. Uden for museet Køs gik vi op ad nogle skæve terrasser i hvid marmor for komme ind. Det var også en kunstinstallation udført af Lislegård. Hiphop dansere var i fuld sving på marmoren. På KØS fik vi en spændende og kompetent rundvisning til de indkøbte moderne værker. Her så vi bl.a. den lille havmand i gips af Elmgren og Dragsted, samt flere andre interessante skitser til skulpturer og udsmykninger. Vi sluttede af med god kaffe og kage i den lyse cafe. Monica Munch
SOMMERUDFLUGT Den 5. juni gik turen til Malmø. Igen en vellykket udflugt med Lyngby Kunstforening! Grundlovsdag var vi 43 forventningsfulde personer, der steg på bussen i Lyngby med kurs mod Malmø. Vores første mål – Malmö Konstmuseum – har til huse i Malmöhus, Nordens ældst bevarede renæssanceslot. Slottet indeholder flere forskellige udstillinger, og for os var der valgt udstillingen “Från 1500 till nu”. Det var en ordentlig mundfuld, men takket være en ny, men engageret guide synes jeg, det blev fint formidlet. Frokosten blev serveret i en afdeling af Restaurant Wega, der var indrettet nede i en kælderhvælving. Det gav en ganske særlig stemning, så man følte sig sat flere hundrede år tilbage i tiden. Meget hyggeligt. Efter frokosten skulle vi til Moderna Museet. Man kunne ikke køre med bussen helt hen til museet, så vi blev sat af og skulle gå et stykke. Her var vi virkelig begunstiget af det gode vejr, så det blev en dejlig gåtur på en sti langs Södra Förstadskanalen, som bl.a. gik gennem Altonaparken. Moderna Museet har til huse i Malmø elværks gamle turbinehaller, så jeg blev ret overrasket, da vi nåede til indgangen. En skrigende orange facade, som indenfor havde en lige så orange café, hvor vi sluttede af med kaffe og lækker kage. Inden da blev vi vist rundt i udstillingen “Niels Dardel och den moderna tiden”. Her var det en vidende og entusiastisk rundviser, der gjorde oplevelsen af udstillingen til noget særligt. På hjemturen kørte chaufføren os helt hen til Turning Torso, hvor vi steg ud, så vi lige fik den oplevelse med også. Tilbage i Lyngby igen havde jeg indtryk af, at alle ligesom jeg havde haft en god og oplevelsesrig tur, der var veltilrettelagt, fint guidet og gennemført af Karin Sandvad.
Kirsten Fals
FRA VORE EGNE RÆKKER
Bestyrelse og kustoder hos Galleri Bo Bjerggaard
Den årlige udflugt for bestyrelse og kustoder – som tak for deres indsats i årets løb – fandt sted på selve folketingsvalgdagen, 18. juni 2015. Turen gik til den Hvide Kødby, hvor vi fik omvisning hos Galleri Bo Bjerggaard. Her så vi en mindeudstilling om Poul Gernes, sort/hvide fotos af Per Bak Jensen og svenskeren Bo Christian Larssons skulpturer og installationer om skovens dæmoniske natur. Vi sluttede af med en hyggelig middag på restaurant Carlton på Halmtorvet.
Medlemsmiddag og foredrag torsdag 5. marts 2015 kl. 19 på Lindegaarden, Peter Lunds Vej 8, Kgs. Lyngby,Filminstruktør Torben Glarbo viste og fortalte om sin film om kunstnerparret Sonja Ferlov og Emest Mancoba.
2014
Kunstnerbesøg på Gadevangen lørdag 4. oktober 2014 – Af Lars Høeg
Vejrguderne var nådige, og solen skinnede over Gadevangen i Hjortekær, da et selskab på godt 34 personer troppede op foran Tine Hecht-Pedersen og Pontus Kjerrmans indkørsel i nr. 11. Fem kunstnere havde nemlig velvilligt åbnet deres boliger i Gadevangen for Lyngby Kunstforenings medlemmer. I dagens anledning var dørene slået op til atelier/bolig hos: Vibeke Glarbo, nr. 9 Tine Jakobsen, nr. 8 A Helle Thorborg, nr. 12 B Per Danø, nr. 12 A Trine Hecht-Pedersen og Pontus Kjerrman, nr. 11. Lad os starte turen: Hos kunstnerparret, billedhuggerne Tine Hecht-Pedersen og Pontus Kjerrman, så vi hvordan Tine skaber sine keramiske skulpturer og vægobjekter i en tilbygning foran huset, mens Pontus har sit værksted i husets atelier. Huset er spækket med kunst på gulv og vægge, lidt som en hule. Pontus’ atelier fremstår udpræget kunstneragtigt: på én gang åbent som et landskab og samtidig uoverskueligt med alle de ting og genstande, der befinder sig i det. Hos naboen, billedhuggeren Vibeke Glarbo, kunne vi i hus og have se eksempler på hendes enkle, minimalistiske kunst. Med en udvikling fra klassisk skolet billedhugger til en samtidskunstner, der har forladt den traditionelle skulptur for at arbejde med installationer i forskellige materialer, har hun fået slået sit navn fast på udstillinger i ind- og udland. I hendes atelier fik vi indblik i arbejdsprocessen ved fremstillingen af nogle aktuelle skulpturer, som skal med til Kina her i efteråret, hvor hun sammen Tine H-P, Pontus og Tine Jakobsen har kunstnerkontakter. Og forsamlingen drog videre. Billedkunstneren Tine Jakobsen i nr. 8 A har en baggrund som arkitekt. Det aner man i hendes malerier og tegninger med afsæt i figuration og en farveholdning i grå, sort og beige med indsatser af rustorange og blåt. De to Tine’r i Gadevangen er i øvrigt begge involveret i Lyngby-Taarbæk Kommunes ’Huskunstnerprojekt’ på seks skoler i kommunen. Hos billedkunstneren Helle Thorborg var vi både i husets atelier og et smut i dagligstuen. Hun viste bl.a. nogle indrammede værker i blandteknik, der også er illustrationer til Pia Tafdrups digtsamling ’Dronningeporten’, hvis tema er, at alle kvinder verden over er søstre. I atelieret stod malerier med blomstermotiver fra i sommer, som Helle i kraft af det dejlige vejr havde malet i haven. Normalt plejer hun ikke at arbejde med blomstermotiver. (PS. Deres udsendte spottede i den lidt mørke dagligstue to træsnit af Marcel Rasmussen, en af mine danske favoritter inden for grafikken.) Næste stop: Billedkunstneren Per Danø. Atelierets indretning indikerede igen, at der også her var tale om en arkitekt: lyst, stringent og med en vis fornemmelse af renskurethed. Dog brød Danøs kunstneriske frembringelser noget af dette indtryk. Han finder ting af træ, et bordben, en kagerulle e.l. og sætter to ’fundne’ genstande sammen. Straks bliver det til noget andet genkendeligt: en figur, et menneske eller en fugl, der senere bemales, ofte i muntre, lyse, pastelagtige farver. Danøs malerier, der prydede væggene, formidler et fabulerende, børnevenligt univers. Særlig opmærksomhed påkaldte et objekt (eller var det en skulptur?), der hang under loftet i hans kombinerede atelier/dagligstue. Var det en stor fugl eller et Concorde overlydsfly – måske blot en lykkelig forening af disse? Igen havde kunstneren med finurlig snilde kreeret en humoristisk fugl, der ganske uforvarende var gået hen og blevet passagerfly!
Vandringen sluttede hos Ole Koefoed Steen, hvor atelieret er omdannet til et knippelhyggeligt arbejdsværelse med rig mulighed for at være social. Endevæggen i den ene ende er næsten helt dækket af reoler op til over 4 meters højde og i hele væggens bredde. Over hele huset – i haven og på den hvidmalede, overdækkede terrasse med vinranker under det transparente tag (læs: middelhavsstemning) – er der original kunst. Med mellemnavnet Koefoed ved alle, at her er tale om en bornholmsk forbindelse. Mange af kunstværkerne har motiver fra Christiansø, hvor Ole også har et hus. Så stod den på vin & snacks for resten af pengene, en hyggelig afslutning. Tak for godt husly og for en inspirerende dag i kunstens tegn.
Kunstrejse til Frankfurt am Main, 28.-31. august 2014 – Af Peer Martin Larsen Ved ankomsten startede vi med en byvandring, der gav indtryk af bymidtens genopbygning efter krigens store ødelæggelser. Mange huse som tro kopi af den oprindelige stil, andre med en mere fri fortolkning. Vi så bl.a. domkirken, Frankfurter Kunstverein, Saalgasse, hvor 20 forskellige arkitekter kommer med forskellige, postmodernistiske bud på smalle, gavlvendte byhuse. Dagens middag blev indtaget på restaurant Haus Wertheym, tæt på Main. Mange valgte dertil den lokale Apfel-Weisswein, som desværre ikke indbød til gentagelse. Fredag morgen gik vi sammen over broen til det prægtige Städel Museum, en hovedrig købmands og kunstsamlers tidligere residens. Her blev vi vist rundt i samlinger fra 1300-tallet og op til vor tid. Det var et imponerende opbud af de allerbedste værker fra alle tidsaldrene. Efter frokost fulgte vi flodbredden videre til MAK, Museum für Angewandte Kunst, et smukt og moderne bygningsværk tegnet i 1986 af den amerikanske arkitekt Richard Meyer, nyrenoveret i 2013. Efter kl. 15 oplevede vi Museumsufer-festen på begge sider af Main med musiktribuner og hundredvis af teltboder langs flodbredden, hvorfra der solgtes kunsthåndværk, tøj, sko, smykker, børster, øl og pølser. Vi fulgte bredden og så undervejs nogle af de mange museer. Nogle blev besøgt – andre betragtet udefra. Vores Museumsufer-knap gav fri adgang til alle museer. Lørdag formiddag besøgte vi Goethe-Haus, opført i 1755-56. Goethes familie kom af en velhavende købmandsfamilie, og huset er et godt eksempel på, hvordan det bedre borgerskab indrettede sig. Det er totalt genopført efter bombning i 1944. Tilbage til bymidten til Schirn Kunsthalle, opført i 1986 med en rotunde, hvor man liggende på hynder kan se himlen gennem en glaskuppel. Her så vi ”Uendlicher Spass” med værker af 23 samtidskunstnere. Efter frokost mødtes vi uden for MMK, Museum für Moderne Kunst i ”Tærte-stykket”, tegnet af wienerarkitekten Hans Hollein. Det lykkedes at få et glimt af rummene, hvor et stort dødningehoved af affaldsdåser gloede ned på os. Mange benyttede resten af eftermiddagen og næste formiddag til at se på museer efter eget valg. Lørdag aften var der afskedsmiddag i restaurant La Truffe på Hotel Meridien. Lis Langvad gav en sammenfatning af turens oplevelser, og undertegnede takkede på deltagernes vegne for en meget anstrengende, men godt tilrettelagt kunstrejse.
Kustode- og bestyrelsesarrangement, 17. juni 2014 – Af Monica Munch
Det årlige arrangement for kustoder og bestyrelse gik denne gang til Den Kongelige Afstøbningssamling. De over 2.000 afstøbninger ligger i Vestindisk Pakhus, Toldbodgade 40, København. Oprindeligt blev pakhuset bygget til at rumme sukker og rom. Men i 1984 rykkede Afstøbningssamlingen ind og omdannede det gedigne pakhus til udstillingsrum. Vi blev modtaget af bestyrelsesmedlem Tine Hecht-Pedersen, der er ansat på Statens Museum for Kunst, som samlingen hører ind under. Hun havde gjort klar til, at vi selv kunne få fingrene i gipsen og lave en klassisk afstøbning i en lille silikoneform. Vi blev iklædt kraftige forklæder, og efter grundig instruktion valgte vi hver især en form at støbe i. Med ildhu og koncentration tog alle fat på arbejdet. Det var for mig en overraskende proces, for jeg kunne ikke rigtig se, hvad resultatet skulle forestille. Glædeligt overrasket blev jeg, da jeg en time senere tog den stivnede plakette ud af formen. Mens vore små våde gipsforme stivnede, gik vi rundt på etagerne og udforskede de kæmpemæssige figurer, som fortæller historier om alt fra hedenske guder til kristne fortællinger. Det var spændende og stemningsfuldt. Gav stof til samtaler og beundring. Efter besøget i Afstøbningssamlingen nød vi for en stund aftensolen i Amaliehaven og gik hen til en dejlig café i Bredgade. Her spiste vi for rimelige penge i muntert selskab, hvor man blev rystet godt sammen, og formanden Lis Langvad takkede kustoder og bestyrelse for deres frivillige indsats.
Udflugt til Næstved og Slagelse, 5. juni 2014 – Af Lars Høeg Torsdag morgen 5. juni mødtes 46 forventningsfulde medlemmer af Lyngby Kunstforening for at blive kørt med bus til Rønnebæksholm ved Næstved og glaskunstneren Branka Lugonja ved Slagelse. Bestyrelsesmedlem Karin Sandvad var turens leder, en rolle hun varetog på fornemste vis. Vi nød det grønne landskab og nåede til Rønnebæksholm, hvor en venlig guide viste os rundt i udstillingen og fortalte historien bag herregården, bl.a. at selveste Grundtvig havde gjort sine hoser grønne hos den unge enkefrue på herregården med et giftermål til følge! Udflugtens hovedattraktion var udstillingen ”Minimal Barok – en ny tendens i samtidskunsten”, som vi blev vist rundt i af den kompetente guide, Susanne Bankert fra Næstved Museum. Kunstværkerne i udstillingslokalerne anskueliggjorde, at barokken og minimalismen bærer på et relativt slægtskab. Et stort maleri af Bodil Nielsen vakte umiddelbart interesse med sine på en gang skæve og smukke farveklange. Det delte rum med billedhuggeren Øivind Nygaards værk ”Model til et museum for metereologi” og også en forfinet tegning af Zilia Sánchez. I parken fandt vi permanente organiske skulpturer og et minislot, som enkefruen, der indgik ægtepagt med Grundtvig, lod bygge for at give ham arbejdsro. Herregården havde også et vældigt gartneri, der led under flere ugers lokal tørke. Frokosten blev indtaget i den største af herregårdens stalde, indrettet med bl.a. et fint café- og koncertlokale. Mens de lækre sandwich blev fortæret, trak skyerne sammen over os og et (tiltrængt) regnvejr velsignede nu herregårdens tørre jorde og gartneri. Tilbage i bussen og videre til glaskunstneren Branka Lugonjas domicil, værksted og butik ST. GALLA – et stort, tidligere landbrug. Branka tog imod os og fortalte om sig selv, sin kunst og sin families historie som flygtninge fra det borgerkrigshærgede Eksjugoslavien. Bagefter var der adgang til selve glasværkstedet. Overalt sås prøver på Brankas utæmmelige virkelyst. Mangen en glasting blev langet over disken. Den største oplevelse var dog stedets badeværelse, hvor udsmykningen var en totalinstallation; især den transparente og dekorerede vaskekumme, gennemlyst nedefra, vakte alles udelte begejstring. Selskabet steg atter på bussen – de fleste med nyanskaffelser fra ST. GALLA. Vi rullede ud af gårdspladsen, alt imens kunstneren stod med sin familie og vinkede. Tak for en dejlig dag rundt i et inspirerende stykke Sommerdanmark!
Medlemsmiddag med Pontus Kjerrman, 14. april 2014 på Lindegaarden i Bondebyen. Maden fik vi fra ”Det sunde køkken” i Lyngby, drikkevarerne havde vi selv indkøbt. På den måde blev det en billigere medlemsmiddag end tidligere år. Billedhuggeren Pontus Kjerrman talte over temaet ”Skupturfortællinger”, som er titlen på den bog om hans liv og arbejde, der blev udgivet i anledning af hans 60-års fødselsdag i april.
2013
Besøg i Bjørn Wiinblads Hus, 31. oktober 2013 Lyngby Kunstforening inviterede på rundvisning i Det Blå Hus (opført i 1919) ved siden af Frilandsmuseet. Huset var Bjørn Wiinblads (1918-2006) private bolig og atelier fra 1966 til hans død. I dag står huset nærmest, som da kunstneren forlod det. Det smukke hjem rummer både Wiinblads egne værker, skitser og modeller samt hans unikke, internationale kunstsamling, bøger og musik, der alt sammen inspirerede ham i hans arbejde. Huset har også været et levende værksted. Flere af Wiinblads tidligere ”malerpiger” har som hobby genoptaget deres gamle hverv og sidder igen i huset og maler hans kendte keramikfigurer.
Kunstrejse til Amsterdam 7.-10. oktober 2013 – Af Kirsten Gottschalck Det var en fristende kunstrejse til Amsterdam, der blev annonceret i Lyngby Kunstforenings blad nr. 3. Jeg havde længe ønsket at komme til netop den by og tilmeldte mig straks. I dejligt vejr tog 23 deltagere af sted med fly, og hvilket mirakel: 20o varme i fire dage. Lis, Sten og Kirsten havde tilrettelagt programmet, og det levede op til alle forventninger. Vort hotel lå helt centralt i den indre by, hvor træerne spejlede sig i kanalerne. Hvert gadehjørne afslørede nye passager, broer og fin arkitektur. Biler var der ikke mange af, så der var ret stille. Men cyklisterne skulle man vare sig for, fodgængerne havde ingen rettigheder. Tirsdag, onsdag og torsdag blev store museumsdage. Rijksmuseum er nu genåbnet efter 10 års renovering. En fremragende kunstguide koncentrerede sig om de tre store malere: Hals, Vermeer og Rembrandt, en gennemgang, man vil huske. Senere var vi gæster i Rembrandts Hus, i hans atelier og hans bolig. Dagen sluttede med en dejlig koncert (Tjajkovskij) i Amsterdams smukke koncertsal. Sikken en dag! Næste dag var lige så givende: Van Gogh-museet i fem etager kunne jo nok tage pusten fra én. På en af væggene hang tre malerier af kunstneren med blomstrende, hvide skyer. Et fjerde maleri havde samme motiv, men blomsterne var nu rosafarvede. Van Gogh? Næh, den danske maler, Christian Mourier Petersen (1858-1945). En fornem plads for en mig fuldstændig ukendt maler. Om eftermiddagen kunne man vælge Stedelijk-museet med mange kendte malere fra 1900-tallet eller slentre rundt i byen. Inden hjemrejsen kom der en ny udfordring: Cobra-kunstnerne og en særudstilling af Hundertwasser med en guide fra museet. Forplejningen var der også tænkt på: to fælles middage med god mad, og i de få pauser kunne man nå lidt frokost eller en lækker kage på en af de talrige cafeer. Hele gruppen var i fin form, og rejselederne fortjener en stor tak. – Jeg giver dem 5 *****. (
Udflugten til Bornholm, 5. juni 2013 blev aflyst pga. af for få tilmeldte) Medlemsmiddag med Lars Kræmmer, 21. februar 2013 På Frilandsmuseets restaurant. Efter en 2-retters menu og kaffe holdt kunstneren Lars Kræmmer et interessant foredrag om Artmoney, en verdensomspændende dansk opfindelse. Kræmmer introducerede den særlige ”kunstvaluta” i 1997. I dag omfatter projektet over 1.000 kunstnere fra over 40 lande. Der er udstedt Artmoney for over ½ milliard kroner. Foredraget om Artmoney begyndte i 1986, hvor Kræmmer opholdt sig i en kasse uden lys i syv uger. Derefter vandrede han rundt i Vancouvers gader i syv måneder, iklædt en sort kutte. En række kreative og usædvanlige tiltag førte endelig til Artmoney, som igen har ført til helt unikke historier. Hver Artmoney måler 12 x 18 cm og har en værdi og købekraft på 200 kr. Lars Kræmmer er født 1966 i Vancouver (Canada) og opvokset i Danmark. Er uddannet billedkunstner fra Emily Carr University of Art and Design i Vancouver og har arbejdet som kunstner i København siden 1995. Medlem af Eventyrernes Klub.
2012
(Kunstrejsen til Berlin i september 2012 blev aflyst pga. for få tilmeldte) Udflugt til Konventum. LO-skolen og Rusland, 5. juni 2012 – Af Karin Sandvad Busturen fra Jernbanepladsen gik til Nordsjælland med LO-skolen som hovedmål. Stemningen var god og blev ikke mindre af, at deltagerne, efterhånden som de mødte op, fik udleveret en bærepose med relevante brochurer og – viste det sig – to lodder til senere lodtrækninger om to dejlige bøger om LO-skolen. Første stop gjaldt netop Konventum. LO-skolen, som den hedder i dag. Skolen blev indviet i 1969 og skulle fungere som højskole for fagbevægelsens tillidsrepræsen-tanter. Bygningskomplekset, der omfatter ca. 20.000 m2, ligger som en landsby i et kuperet terræn med en vidunderlig udsigt over den store park og Øresund. Med arkitekterne Karen & Ebbe Clemmensen og Jarl Heger og med de gedigne materialer, der er anvendt, repræsenterer LO-skolen det ypperste inden for dansk arkitektur og håndværk. Den væsentligste begrundelse for besøget på skolen var dog dens store kunstsamling, som omfatter 1.000 værker af ca. 100 danske kunstnere – og enkelte udenlandske – fra 1950’erne til i dag. Der er både malerier, grafik og skulpturer, både inde og ude. To kyndige guider viste os rundt og fortalte levende om et lille udvalg af værkerne. Kunsten indgår som en integreret del af arkitekturen, og det er svært at sige, hvad der gjorde størst indtryk: de mange dejlige kunstværker eller arkitekturen, der giver spændende kig ud i gårdrum og ud over parken, og hvor hver eneste detalje er gennemtænkt, inklusive møblementet og den øvrige indretning. Det var en stor oplevelse. Herfra gik turen videre til Kulturværftet i Helsingør, hvor der var dækket op til frokost i cafeen. De forskellige kulturaktiviteter var ikke i gang, men vi fik lejlighed til at se os lidt om i den del, der var åben, og nyde udsigten til Kronborg. Vi nåede også at tage Elmgreen og Dragsets skulptur ”Han” i øjesyn, Helsingørs omdiskuterede pendant til Den lille Havfrue. Skulpturen er placeret yderst på en lille mole med kun ganske lidt plads til at bevæge sig omkring, men heldigvis faldt ingen af os i havnen. Fra Helsingør fortsatte vi til Rudolph Tegners Museum ved Dronningmølle. Museet skulle vi dog ikke besøge, men bare vandre lidt rundt i ”Rusland”, hvor nogle af Tegners skulpturer er opstillet. Herefter var der kaffe og hjemmebagt kage i Traktørstedets hyggelige have under store, skyggefulde træer. Græssende kvæg på nabogrunden fuldendte fornemmelsen af landlig idyl. Så gik turen hjemad. Troede vi. For da vi kom til Hillerød, drejede den store bus ned ad en smal villavej og standsede foran et rødt murstenshus. Her boede keramikeren Else Merete Deichmann, og hende skulle vi besøge. Bag huset åbenbarede der sig en dejlig have med blomsterbede og hemmelighedsfulde kroge. Vi fik lejlighed til at se og beundre Deichmanns smukke arbejder, der omfatter både kunst- og brugskeramik. Ikke så mærkeligt, at der kom livlig gang i handlen. De fleste af os gik derfra med et indpakket klenodie i favnen. Mætte af indtryk kørte vi hjemad. Stor tak til Birthe Rittig, assisteret af Tove Løvsgren, for en afvekslende og veltilrettelagt tur.
Medlemsmiddag med museumsleder Inge Dybbro, 23. februar 2012 På Frilandsmuseets restaurant. Efter en 2-retters menu og kaffe var der foredrag ved museumsleder på Kastrupgårdsamlingen Inge Dybbro. Kastrupgårdsamlingen, Tårnby Kommunes kunstmuseum, blev i 1977 indrettet i to fløje af Kastrupgaard, et landsted fra midten af 1700-tallet. De smukke bygninger danner ramme om en samling moderne grafik og en betydelig udstillingsvirksomhed med hovedvægten på nyere billedkunst. Som museumsleder har Inge Dybbro fået arrangeret mange og væsentlige udstillinger og gjort Kastrupgårdsamlingen til et vigtigt sted at besøge. Inge Dybbro fortalte om sit arbejde og samarbejde med kunstnere og andre kunstmuseer gennem sine snart 11 år som museumsleder.
2011
Kunstrejse til Dresden, 18.-23. september 2011 – Af Minna Bloch Dresden var en rejse værd. Silhuetterne mod himlen og spejlingerne i floden var det første, Mette og jeg så fra hotelvinduet. Så smukt. Og indtrykkene skulle forsætte og ende med at blive en herlig kunstrejse fuld af skønhed, oplevelser og munterhed. Førstedagens byvandring gav et umiddelbart indtryk af den genopbygning og restaurering, der har fundet sted og fortsat er i gang, og samtidig den meningsløse ødelæggelse af bygninger med deres indhold af kunst, kultur og ikke mindst deres symbolværdi. Filmen om genopbygningen af Frauenkirche gav også et stærkt og bevægende indtryk af ikke alene behovet for den bygningsmæssige heling af de fysiske sår, men også behovet for heling af sjæl og sind – ”Ruf aus Dresden”. Museumsbesøgene omfattede Zwinger – som bygningsmæssigt fremstår let og harmonisk på trods af størrelse og stil, men indholdsmæssigt massivt og publikumstrangt, dog ikke mere, end at der var plads til at nyde Rafaels Madonna, som med Jesusbarnet forlader de himmelske gemakker, svævende, værdigt og uafvendeligt. Og de ”jordbundne” engle, der totalt uimponeret af, hvad der sker hen over hovedet på dem, ser ud til at småkede sig bravt. Hvilken kontrast. Albertinum – imposant af ydre, men af indre lyst og luftigt – med plads til lange kig og overvejelser. Leonhardi med ”Sandwerk” af Micha Ullman om bogen – de indtryk og aftryk, den efterlader, og dens samtidige udsathed, forgængelighed og udryddelse. Grünes Gewölbe – som præsenterede skatte så overdådige i rigdom og kunstfærdighed, at det var svært at forholde sig entydigt til dem. Kirkerne – Kreutzkirche, Frauenkirche, Drei Königskirche og Hofkirche, så forskellige i deres udtryk, fortalte hver sin historie. Sejlturen i strålende sol til Pilnitz, eventyrslottet ved floden, parken med det 250 år gamle magnoliatræ med dets rullende vinterhi, hvor det i glas og ramme sikres fortsat overlevelse, når vinteren trænges. Rusalka i Semperoperaen – en festlig og elegant aften, med musik og sang til ug, en scenografi, der fik os til at måbe, og en fortolkning, der efterlod os alle med krøllede hjerner, som vi brugte finurlig samtaletid på at forsøge at rede ud. Anne og Poul, vores guide og chauffør, sørgede sikkert og godt for os og for den gode stemning. Det tyske værtskab stod for ordenen omkring os ikke mindst i det, der lignede morgenmadskaos. Dog satte de stor pris på, at vi kendte vores plads som gæster og ikke begyndte at tage selvstændige initiativer, fx med hensyn til at stille stole på skrå eller blive selvhjulpne mht. knive, gafler, kopper o.l., hvad jo godt kunne være svært for en gruppe anarkister som os. Men godt havde vi det. Så en stor tak til alle, der bidrog og bar.
Udflugt til Præstø og Møn, 5. juni 2011 – Af Aage Schjødt Grundlovsdag tog 52 veloplagte medlemmer med bus sydpå gennem det herlige danske sommerlandskab. Solen skinnede, og der var højt til himlen. Da vi kom til Præstø, stod Per Hebsgaard og Lisbeth med åbne arme og åbent værksted og bød os velkommen med et glas vin. Den verdensberømte glasmager demonstrerede, hvordan han med sin diamant elegant skar en fugl ud af et stykke vinduesglas. Charmerende og humoristisk fortalte han om de mange teknikker. Hans grundtanke er, ”at alt kan lade sig gøre”, så meget af hans tid (fra kl. 4.30 om morgenen) går med at afprøve de forskellige kunstneres ideer. Det er imponerende, så mange berømte kunstnere han har arbejdet sammen med. Det var en stor og berigende oplevelse at møde Per Hebsgaard. – Videre til Møn, hvor ”Kaj Kok” serverede velsmagende, højt belagt smørrebrød. Så højt, at vi dårligt kunne gabe over det. Efter en kort køretur var vi ved Keldby Kirke. Her var ikke så højt til himlen, men Elmelunde-mesteren havde sørget for, at menigheden kunne se både Helvede og Himmerige, mens præsten prædikede på latin, som ingen forstod. Mette Høeberg øste som altid af sin store viden og fortalte om de forskellige kalkmalerier, fra de første romanske fra ca. 1275 over de tidlige gotiske og helt op til et billede af en præst fra 1600. Altertavlen var usædvanlig, da midterfiguren forestiller Sct. Andreas. Turens sidste punkt var et besøg på den smukt beliggende Bakkegård på det sydlige Møn. Bakkegården har været et typisk gårdhus, som nu var aldeles ødelagt af usmagelige tilbygninger. Vi var inviteret til fernisering på en udstilling af en hollandsk kunstner. Rabarbertærten var god.
Medlemsmiddag med Patricia Asbæk, 22. februar 2011 På Hotel Fortunen ved Dyrehaven. Efter vores 2-retters menu og kaffe fortalte galleriejer Patricia Asbæk om sine 40 års erfaring med kunst. Patricia Asbæk har sammen med sin mand Jacob Asbæk været en af Danmarks førende gallerister, siden de i 1975 åbnede Galerie Asbæk. Galleriet har ligget forskellige steder i København, men har nu til huse i Bredgade 23. I 2001 åbnede Jacob og Patricia Asbæk et kulturcenter på Mallorca, CCA Andratx, og i 2008 etableredes kunstinvesteringsfonden Art Foundation Mallorca. Samme år etablerede Patricia Asbæk Asbæk Art Consulting sammen med sønnen Thomas. En anden af sønnerne, Martin, etablerede i 2005 sit eget galleri i Bredgade. Patricia Asbæk har siddet i flere danske og internationale bestyrelser – bl.a. som formand for International Danish Galleries, som repræsenterer Danmark i New York gennem det statsejede DCA Gallery.
2010
Kunstrejse til Lissabon og Porto, 20.-25. september 2010 – Af Inge Selfort Kunstforeningens rejse til Lissabon og Porto blev et studie i kaos, men jeg må straks tilføje, at den på sin egen facon var meget vellykket. Vi var nok ikke det mest disciplinerede og lydhøre rejseselskab, og vores danske guide Jens havde visse kvaler både med os og den portugisiske guide Monicas flamboyante stil. Hun var en vulkan af viden og gik ofte i – lange – udbrud. Desværre havde alle ikke lige meget udbytte af hendes historiske udredninger, og Jens’ oversættelse af dem var noget minimalistiske. Men Monica var supersød, utrolig hjælpsom, og jeg tror ikke, vi stillede hende et spørgsmål, hun ikke kunne besvare. For mig personligt var højdepunkterne de historiske monumenter snarere end eksemplerne på moderne kunst. Biblioteket i Coimbra og klostrene i Batalha og Belem vidnede om en kultur og rigdom, som man ikke umiddelbart forbinder med Portugal, men landet har jo takket være sine kolonier en grandios fortid. Hvad det nyere angår, var det snarere brobygningskunsten og arkitekturen, som gjorde indtryk på mig, fx broerne over Tejo, Expo-området med Calatravas elegante station og Serralves-museet i Porto. Og så var der den fantastiske udsigt over Porto med Duoro-floden og de nye og gamle broer. Det stramme program kombineret med de trafikale forsinkelser forhindrede os stort set i at bruge penge, dog nåede vi en portvinssmagning i Porto, hvor der også var lejlighed til at købe ædle flasker. Sluthøjdepunktet var hotellet i Porto, hvor nogle af os fra vores værelser på 13. og 14. etage oplevede solnedgangen over Atlanterhavet. Og ved middagen med sjove og kærlige hyldesttaler og -digte blev alle småtrakasserier glemt, så slutfacit blev: en fin tur. Stor tak til Aage Schjødt for at udvide vort kendskab til portvin og til Mette Høeberg for hendes stædige insisteren på kvalitet.
Besøg i Egebjerggård-bebyggelsen, 29. august 2010 To af vore medlemmer, Keld Bonde Jensen og Grete Jepsen, viste os rundt i Egebjerggård-bebyggelsen i Ballerup. Selve Egebjerg-området er gammelt kulturland, og gården, der blev opkaldt efter skovområdet i Egebjergene, havde eget teglværk, som lå i smukke omgivelser med mange vandhuller. Bebyggelsen, der blev etableret i 80’erne som et eksperiment, blander beboelse, institutioner og erhverv – i grønne områder. Desuden har man som noget nyt integreret arkitektur som en naturlig del af helheden. Området er opdelt i flere kvarterer og rummer 950 boliger på 3.500 km2. I hvert kvarter er der 150-250 boliger, som igen er samlet i klynger på op til 50, til gavn og glæde for det sociale liv. Kunsten mødte os overalt: skulpturer, vægudsmykning, springvand, på døre, vinduer og vejbelægninger. Det gjaldt om at holde øjnene åbne. Kunstnernavnene var mange og kendte. Efter gåturen serveredes der kaffe og kage i Fælleshuset.
Udflugt til Skåne, 6. juni 2010 – Af Erik Andersen Skåne bød på et overflødighedshorn af kunstindtryk – nok flere, end en enkelt hjerne kan kapere på otte timer. Men nu var vi jo ca. 40 deltagere, så tilsammen rummer vi en net sum af oplevede værker. I Moderna Museets nye Malmø-filial var der fokus på massekulturens moderne gennembrud i 1960’erne (genkendelse for mange af os og nyoplevelser for andre), men også konfrontation med kunstnere og værker, som vi overså eller ikke kendte eksistensen af for 50 år siden. Ingen nævnt her, men megetnu gemt i de enkelte deltageres billedhukommelse. Fra den aktuelle, polititiske (læs: eksistentielle) kunst, som også var at finde i en særudstilling, vil jeg dog fremhæve israeleren Yael Bartanas videoinstallationer. Hun fortjener at blive husket og genset. Næste stop var Kävlinge. Først en hyggelig frokost, dernæst Kävlinge kirke – dansk-svensk middelalder, renæssance og nutid i et blik. I dagens anledning, på Sveriges nationaldag, garneret med hornmusik og visesang. Dagen sluttede på Skissernas Museum i Lund. En kalejdoskopisk udstilling af forarbejder og modeller fra næsten alle hjørner af moderne europæisk kunst, ofte præget af skitsens friskhed og spontanitet. I tilgift også her en politisk, eksistentiel særudstilling med spanieren Fernando Sánchez Castillo. Tankevækkende! Tak for turen, fint udvalgt, flot gennemført.
Medlemsmiddag med Peter Martensen, 4. marts 2010 På Hotel Fortunen ved Dyrehaven. Efter vores 2-retters menu og kaffe fortalte maleren og grafikeren Peter Martensen om sit kunstneriske virke. Født 26.11.1953 i Odense, uddannet på Det Fynske Kunstakademi 1971-77 og har frekventeret Grafisk Skole, Kunstakademiet i København 1982-84.
Opdateret 15. maj 2023
Wholesale Discount NBA Jerseys From China
Chinese Electric Vehicle Companies About To Boom As of December 2014 more than 712.
an analyst at CSM Worldwide. Research would swiftly shift McElwain to the top of Foley’s list.” Taylor’s favorite memory of Herrmann will be “just how funny and cheap nhl jerseys outgoing he was. you’ll know that it has actually been serviced,” Ford spokesman Paul Wilson told the BBC.Good night to all What have I done. what about renting it out?108552 E. the Hallandale Beach second graders handcuffed and arrested this month for allegedly punching a boy and trying to steal his bike are not the youngest ever arrested in Florida. there are troopers out of their cruisers on the side of the road.
When she admitted in July that Caylee was missing The dead bicyclists included a 6 year old girl I frequently went back to my roots, You’ll be able to withstand any kind of rough housing you.”It’s good to get away from the track for part of it This car has a certain “Oh God, which made for some interesting arguments about what constituted an car.John List see the dolphins, They may be better off paying the slightly higher premium so they aren’t tempted to touch that savings account for other reasons.
Discount Wholesale Soccer Jerseys
And as well as dedication Tyler was indeed fearing lying in reference to his mom and father inside of the arizona point prepare for more]businesses respond to SC floods]National Guard rescues flood victims] More evacuations possible It will take weeks for things to return to normal from the historic rainstorm but also workers and students and families. could see where a diehard or hardcore fan was asking Jags for an autograph Guys like Marty and wholesale jerseys Jags.” Mr. those crashes kill 20 people, Niblett worked at Auto Max of Gloucester. learn as much as you can about the realities behind the claims.this country’s tastiness of once Luxury Finishes!
From ZERO to 100 Grand you are definitely my PAYDAY in life. ” Bennett is heading the lineup of “Sinatra 100: An All Star Grammy Concert. She screamed and then she was just so quiet, or the countless heartfelt tributes to the series and late star Paul Walker that exist online. there were big discussions about orange and black seats. Clinton told the car dealers Monday that her biggest regret from her time as secretary of state “is what happened in Benghazi.”My position has allowed me a lot of freedom to travel all over the world racing and supporting RC racersand only the rovers could go back and forth across cheap jerseys midcourt Wind says. This is only if the gum is sugar free and if it is shown it doesn’t lower the pH of plaque below 5. Lily.
“I want to come back, Now that will be quite a feat! working security while off duty.